PYŁEK PSZCZELI
PYŁEK PSZCZELI
Pyłek pszczeli znoszony do ula stanowi źródło cennych składników odżywczych, niezbędnych w całym cyklu rozwojowym pszczół. To drobne kuleczki, transportowane przez pszczoły na tylnych odnóżach uformowane z pyłku, zwilżonego miodem, wydzieliną gruczołów szczękowych i nektarem. To właśnie te kuleczki znajdują się w naszym słoiku.
Kolor i wygląd pyłku zależy od gatunku rośliny, z którego został pobrany, niejednorodny kolor sugeruje, że pszczoły zebrały go z różnych, aktualnie kwitnących kwiatów. Pyłek pszczeli zawiera białka, węglowodany, lipidy, witaminy A, B, C, D, E i P oraz minerały: wapń, żelazo, cynk i magnez. Pyłek zaliczany jest do produktów anty-aging, opóźniających starzenie, jest bowiem cennym źródłem przeciwutleniaczy czyli antyoksydantów, które spowalniają procesy degeneracji komórek.
By w pełni skorzystać ze zdrowotnych właściwości pyłku należy go stosować regularnie, najlepiej sprawdzi się łyżka pyłku rozpuszczona w szklance letniej, przegotowanej wody, pozostawiona na noc, chodzi o to, by cenne mikroskładniki dobrze rozpuściły się w roztworze. Taką miksturę wypijamy na czczo przed śniadaniem.
Na co działa pyłek pszczeli:
- buduje odporność organizmu, szczególnie polecany do stosowania w okresie jesienno-zimowym
- zalecany przy stanach przemęczenia
- wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego
- obniża poziom złego cholesterolu
-poprawia stan skóry, włosów i paznokci
Pyłek pszczeli może wywoływać uczulenie, dlatego należy wprowadzać go do diety stopniowo, bacznie obserwując reakcję organizmu.
Spróbuj:
NEKTAR ZDROWIA
Wieczorem łyżkę pyłku zalej letnią wodą, dodaj łyżeczkę miodu. Zamieszaj. Rano zamieszaj ponownie i wypij na czczo. Stosuj kurację codziennie przez 2-3 miesiące.