MIÓD Z CYNAMONEM
MIÓD Z CYNAMONEM
Miód w połączeniu z cynamonem przywołuje najmilsze wspomnienia świąt, kojarzy się z pierniczkami, pyszną szarlotką czy ryżem z jabłkami. Dodatek 4% cejlońskiego cynamonu do wielokwiatowego miodu smakuje wybornie, z charakterystycznym dla tej przyprawy lekko piekącym finiszem. Pasuje do płatków śniadaniowych, koktajli mlecznych i kawy, muesli czy owsianki. Świetnie komponuje się z pieczywem, pierogami z serem i twarogiem.
Cynamon jest mocarzem wśród przypraw o szerokim spektrum działania, zawiera błonnik, żelazo, wapń i mangan wraz z miodem będzie wspomagał odporność. Ma działanie rozgrzewające, co powoduje spalanie kalorii, łagodzi również bóle mięśni i stawów. Właściwości zdrowotne miodu i cynamonu znane są od lat i z powodzeniem stosowane, by wspierać przemianę materii i ogólną witalność organizmu.
Na co działa miód z cynamonem:
-zapobiega nadkwaśności
-działa przeciwbiegunkowo
-wspomaga w walce z chorobami alergicznymi układu oddechowego
-pobudza trawienie
-obniża poziom złego cholesterolu
-wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne
Miód z cynamonem nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaków ani barwników stanowiąc zdrowy zamiennik dla słodkich przekąsek. Dodając go do ciepłych napojów pamiętaj, by temperatura trunku nie przekraczała 40 st.C
Skład: 96% miód kremowany wielokwiatowy, 4% cynamon
Spróbuj:
CYNAMONOWE RACUSZKI
- 3 łyżki MIODU Z CYNAMONEM
- jajka 2 szt
- masło 100g
- cytryna 1 szt
- kefir 400g
- soda oczyszczona ½ łyżeczki
- mąka pszenna 2,5 szklanki
- kwaśne jabłka 5 szt
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Żółtka utrzyj z miodem, masłem , otartą skórką i sokiem z cytryny na gładką masę. Dodaj kefir, mąkę i sodę oczyszczoną , wszystko jeszcze raz wymieszaj. Połącz z ubita pianą z białek.
Jabłka obierz, wydrąż środek i pokrój na plastry grubości 0,5 cm. Zanurzaj je w cieście i smaż na złoty kolor.