MIÓD MALINOWY 2023
MIÓD MALINOWY to miód rzadko spotykany, przez co też niewiele osób o nim słyszało i miało okazję go skosztować. Jego dostępność jest uzależniona od ograniczeń pożytkowych maliny i krótkiego okresu jej kwitnienia. Pszczoły zbierają nektar przez okres około 3 tygodni z kwiatów malin wczesnych (koniec maja) i ponownie z odmian późniejszych (koniec sierpnia). Miód malinowy może nieco różnić się smakiem i kolorem w zależności od tego, z jakiej odmiany malin go pozyskano.
Nasze pszczoły przewozimy na teren zaprzyjaźnionej plantacji malin, ta kooperacja ma wymierne obustronne korzyści: pszczoły zapylają kwiaty, co zwiększa poziom plonowania malin a my zyskujemy wyjątkowy miód. Malina jest rośliną zaliczaną do grona najbardziej miododajnych roślin, co zwiększa szanse na dużą efektywność zbioru miodu.
Ci, którzy próbowali miodu malinowego nie pomylą jego smaku z żadnym innym miodem, wyjątkowy malinowo-owocowy zapach zawdzięcza sporej ilości olejków eterycznych.
Miód malinowy ma barwę złocistą, żółtą w smaku jest słodki z lekką kwaskowatością, zawiera dużą ilość węglowodanów i cukrów prostych.
Na co działa miód malinowy:
-działa napotnie, rozgrzewająco i przeciwgorączkowo
-wzmacnia naczynia krwionośne
-zalecany osobom poddawanym dużemu wysiłkowi fizycznemu
-stosowany w nieżytach żołądka
-działa ochronnie na wątrobę, wspomaga wydzielanie żółci
Spróbuj:
LODY MORELOWE
Mleko, śmietankę i lawendę podgrzewaj 15 minut na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Poczekaj aż wystygnie.
Żółtka utrzyj z cukrem na białą masę.
Wlej przez sitko letnie lawendowe mleczko do żółtek, cały czas mieszając.
Podgrzewaj całość na maleńkim ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia.
Ostudź.
Morele obierz ze skórki, wydrąż. Miąższ zmiksuj niedbale z sokiem z cytryny i MIODEM MALINOWYM. Mleczko lawendowe i zmiksowane morele wymieszaj razem i zamroź. Co pół godziny mieszaj widelcem.
Po 6h lody są gotowe.
Składniki:
- 2 łyżki MIODU MALINOWEGO
- sok z połowy cytryny
- 250g moreli
- 4 żółtka
- 50g cukru pudru
- 250ml pełnego mleka
- 250ml śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka kwiatów lawendy (mogą być suszone - do nabycia w zielarniach i aptekach)