MIÓD GRYCZANY 2023
MIÓD GRYCZANY to charakterystyczny miód o ziarnistej konsystencji, pozyskiwany przez pszczoły z białych lub różowych kwiatów gryki zwyczajnej. Z nektaru kwitnącej w lipcu i sierpniu gryki otrzymujemy typowy ciemny miód letni, uznawany za najbogatszy w enzymy polski miód. Smak ma jednocześnie ostry, słodki i piekący, to charakterny miód z silnym ziołowym aromatem. Jest jednym z najzdrowszych miodów o wysokiej aktywności antybiotycznej, jego właściwości prozdrowotne zachęcają do wprowadzenia go do codziennej diety.
Miód gryczany poleca się szczególnie osobom starszym, borykającym się z chorobami układu krążenia, cukry proste wzmacniające mięsień sercowy wchłaniane są prosto do krwiobiegu z pominięciem wątroby. Spożywany regularnie miód gryczany przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny oraz do poprawy słuchu, wzroku i pamięci.
Na co działa miód gryczany:
-zapobiega chorobom krążenia zwłaszcza na tle miażdżycowym
-działa odtruwająco i ochraniająco na wątrobę
-zabezpiecza organizm przed niedoborem choliny
-zaleca się go chorym na cukrzycę insulinoniezależną
-korzystnie oddziaływuje u chorych z nerwicą serca i żołądka
-posiada dużą zawartość wysoko przyswajalnego żelaza, wit.C , co wspomaga leczenie niedokrwistości u dzieci i dorosłych
-z uwagi na bogaty zestaw biopierwiastków oraz enzymów zalecany jest chorym w okresie rekonwalescencji, po przebytych zabiegach operacyjnych, w zaburzeniach na tle nerwowym
-wspomaga w terapii przeciwnowotworowej
Miód gryczany krystalizuje bardzo powoli, przybierając grudkowatą postać i nieco jaśniejszą barwę.
Spróbuj:
SOS DO SAŁATY PO KRÓLEWSKU:
- 2 łyżki MIODU GRYCZANEGO
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Po prostu zmieszaj składniki i polej sosem to, co wrzucisz do miski:
- mix sałat
- 1-2 pokrojonej w kostkę gruszki
- 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
- trochę orzechów włoskich