Darmowa dostawa od 99 złotych
<
>
Koszyk (0)
Brak produktów w koszyku.
WRÓĆ DO ZAKUPÓW

MIÓD AKACJOWY 2023

45,00 zł
Waga
450 g
W KOSZYKU :)
DODAJ DO KOSZYKA
Wysyłka: 24 godzin

MIÓD AKACJOWY

Uwielbiany przez dzieci miód z robinii akacjowej powszechnie zwanej akacją to delikatny, cudownie przejrzysty miód o łagodnym smaku. Uważany na najjaśniejszy ze wszystkich miodów, potrafi być nawet bezbarwny! zasadniczo jednak ma kolor słomkowożółty.  Krystalizuje bardzo wolno, pozostaje w stanie płynnym przez długi czas, dzięki wysokiej zawartości fruktozy.

Smak ma delikatny, słodki, lekko kwaskowy, ma opinię najsłodszego wśród miodów.

Z uwagi na łatwo przyswajalne przez organizm cukry proste jest cenną odżywką regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. 

Miód akacjowy zaleca się chorym  z lekką postacią cukrzycy (nieinsulinozależną), sugerując zastępowanie nim w diecie cukru buraczanego.

 

Na co działa miód akacjowy:

- zalecany przy schorzeniach układu pokarmowego: stanach skurczowych, zapalnych żołądka i jelit,

nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego

-wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy

-wspomaga leczenie schorzeń nerek i układu moczowego

-zalecany przy przeziębieniach, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych

-działa uspokajająco, zalecany przy bezsenności

-stosowany w chorobach skóry (zakażenia wywołane przez ropotwórcze drobnoustroje)

 

Spróbuj:

WŁASNORĘCZNIE PRZYGOTOWANA GRANOLA

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonej moreli
  • 1/2 szklanki miodu akacjowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 

piekarnik rozgrzej do 175 stopni, orzechy, pestki i płatki wsyp do miski, dodaj miód i delikatnie wymieszaj, następnie wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie i posyp cynamonem. Piecz 20-30 minut, w międzyczasie zamieszaj piekące się orzechy, by równomiernie się zarumieniły.

Upieczone orzechy wyjmij z piekarnika, zostaw do wystudzenia, następnie wymieszaj z suszonymi owocami, przesyp do szczelnego pojemnika.



Newsletter
Bądź na bieżąco i zamów newsletter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Newsletter
Bądź na bieżąco i zamów newsletter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuję