MIÓD RZEPAKOWY
MIÓD RZEPAKOWY
Majowe, żółto ukwiecone pola zwiastują pojawienie się pierwszego, wiosennego miodu - miodu rzepakowego. To miód o jasnej, słomkowej barwie i delikatnym smaku, szybko krystalizujący, dlatego wymaga szczególnej uważności, bo potrafi krystalizować już na ramkach w ulu.
Miód rzepakowy zawiera głównie łatwo przyswajalne węglowodany: glukozę i fruktozę oraz białka, kwasy organiczne i związki mineralne: potas, kobalt, żelazo, wapń, fosfor, mangan, miedź i witaminy z grupy B, PP i C. Jako źródło łatwo przyswajalnej energii zaleca się go sportowcom, rekonwalescentom, osobom poddanym wysiłkowi fizycznemu i psychicznemu. Z uwagi na wysoki udział węglowodanów a w szczególności glukozy jest miodem wysoko kalorycznym, warto o tym pamiętać włączając go do codziennego menu.
W naszej pracowni miód rzepakowy poddajemy procesowi kremowania, by cieszyć się jego łatwo smarowalną konsystencją.
Na co działa miód rzepakowy:
- polecany dla osób zmagających się z wrzodami żołądka, zgagą czy nadżerką
- pomocny w stanach zapalnych układu moczowego
- zapobiega chorobom układu krwionośnego m.in. miażdżycy
- stymuluje układ odpornościowy
-wzmacnia detoksykację, wspomaga wątrobę