Darmowa dostawa od 99 złotych
<
>
Koszyk (0)
Brak produktów w koszyku.
WRÓĆ DO ZAKUPÓW

MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY

22,00 zł
Waga
450 g
W KOSZYKU :)
DODAJ DO KOSZYKA
Wysyłka: 48 godzin

MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY jest miodem wytwarzanym przez pszczoły z dwóch surowców: nektaru  i spadzi. Powstaje, gdy spadź oraz nektar pojawią się w zbliżonym czasie lub w lato ubogie w pożytki. Spadź zwana także rosą miodową, którą w postaci kropel można zaobserwować na igłach i gałęziach modrzewia, świerka czy jodły oraz niektórych drzew liściastych – lipy, brzozy, klonu czy wierzby jest wydaliną mszyc i czerwców. Owady te  wysysają z liści i pędów roślin pożywny sok, który jest bogaty w cukry a którego nadmiaru nie są w stanie przyswoić, więc wydalają go w postaci słodkiej cieczy.

 Udział  obu składników może być bardzo zróżnicowany: spadź może być domieszką w miodzie nektarowym lub odwrotnie, miód spadziowy będzie posiadał dodatek nektaru roślin kwiatowych. Jest miodem bardzo gęstym, o ciemnej barwie,  intensywność barwy zależy od rodzaju spadzi. W smaku lekko słodki, żywiczny z korzennym aromatem. Pod względem terapeutycznym łączy w sobie właściwości lecznicze charakterystyczne dla określonego miodu nektarowego i miodu spadziowego.

Na co działa miód nektarowo-spadziowy:

-wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną

-wspomaga serce i układ krążenia

-reguluje zaburzenia trawienne

-zalecany osobom poddawanym dużemu wysiłkowi fizycznemu

-działa przeciwzapalnie i dezynfekująco na układ moczowy

-posiada właściwości przeciwreumatyczne

 

Spróbuj: 

POLĘDWICZKI Z MIODEM

  • MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY 1 łyżka
  • polędwiczka wieprzowa 400g
  • ocet balsamiczny 200ml
  • cukier trzcinowy 1 łyżka
  • przyprawa do wieprzowiny
  • ketchup pikantny

Przygotuj glazurę - połącz ocet balsamiczny, ketchup, miód i cukier, gotuj około 5 minut. Po wystygnięciu zanurz w nim wcześniej oprószone przyprawą do wieprzowiny mięso. Polędwiczkę wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190C. Przełóż je na drugą stronę, posmaruj pozostałą glazurą, piecz kolejne 10 minut. 

Podawaj na puree ziemniaczanym zmieszanym z odrobiną tartego chrzanu.



Newsletter
Bądź na bieżąco i zamów newsletter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Newsletter
Bądź na bieżąco i zamów newsletter.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Akceptuję