MIÓD LEŚNY
MIÓD LEŚNY
Las pełen jest roślin chętnie odwiedzanych przez pszczoły, od przedwiośnia do początku jesieni oferuje pyłek i nektar miododajnych roślin. Miód leśny powstaje na bazie nektaru kwitnących roślin runa leśnego (miodunka, przylaszczka, kokoryczka, macierzanka, rumianek, dziurawiec, borówka brusznica i czernica), krzewów (malina, berberys, kruszyna, głóg, czeremcha) i drzew (robinia akacjowa, lipy) oraz spadzi drzew liściastych i iglastych.
To miód o bursztynowym kolorze, jednak w zależności od składu miodu, lokalizacji pasieki może mieć odcień jaśniejszy lub ciemniejszy. Jest miodem o delikatnym w smaku, z wyczuwalnym aromatem leśnych ziół – miód pachnący lasem. Miód leśny pozostaje tajemnicą…do czasu wirowania i pierwszej degustacji, wtedy odsłania przed nami swój prawdziwy smak.
Charakteryzuje go wysoka zawartość enzymów, odpowiedzialnych za działanie antybiotyczne, więc świetnie sprawdzi się przy chorobach układu oddechowego, jest źródłem łatwo przyswajalnych cukrów, więc jedz go także przy stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Na co działa miód leśny:
-wspiera w walce z przeziębieniem, chorobami górnych dróg oddechowych
-reguluje przemianę materii
-zalecany dla rekonwalescentów po przebytych zabiegach
- wspomaga organizm w walce z anemią
Spróbuj:
OWOCE LEŚNE ZAPIEKANE POD CHMURKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH
Nagrzej piekarnik do 200C. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż świeżymi lub mrożonymi owocami. Najlepiej sprawdzą się maliny, jeżyny, jagody. Ale możesz eksperymentować :) Polej je połową MIODU LEŚNEGO. Resztę miodu wymieszaj lub zmiksuj lekko z płatkami, sokiem z cytryny i masłem. Wyłóż na owoce. Piecz na złoty kolor - 25-30 minut.
Składniki:
- 8 łyżek MIODU LEŚNEGO
- 600g owoców
- 2 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek masła