MIÓD FACELIOWY 2023
MIÓD FACELIOWY
Spotykane w lipcu pola z fioletowo kwitnącą rośliną zwracają uwagę zarówno pszczół jak i ludzi. To facelia błękitna „królowa roślin miododajnych”, która przywędrowała do Europy ok. 200 lat temu z Ameryki Północnej. Pszczelarze chętnie uprawiają ją dla swoich pszczół obsiewając własne pola, licząc na spore zbiory pysznego, łagodnego w smaku miodu, nazywanego miodem królewskim.
Miód faceliowy jest subtelny w smaku, z leciutką nutką kwasowości, porównywany do miodu akacjowego z tym, że jest od niego bardziej wyrazisty. Kolor jasny, niekiedy z pobłyskiem seledynu, który pochodzi z niebieskiego pyłku rośliny.
Miód faceliowy smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, świetnie sprawdzi się w kuchni jako dodatek do dań typu owsianka czy naleśniki, ale także jako składnik sosu winegret.
Na co działa miód faceliowy:
-działa prozdrowotnie na układ pokarmowy, stosowany w walce z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy
-obniża ciśnienie krwi
-działa regenerująco na wyczerpany chorobą organizm
-wspomaga organizm w walce z infekcjami i przeziębieniami
-stosowany w chorobach układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego i nadciśnienia tętniczego