MIÓD AKACJOWY
MIÓD AKACJOWY
Uwielbiany przez dzieci miód z robinii akacjowej powszechnie zwanej akacją to delikatny, cudownie przejrzysty miód o łagodnym smaku. Uważany na najjaśniejszy ze wszystkich miodów, potrafi być nawet bezbarwny! zasadniczo jednak ma kolor słomkowożółty. Krystalizuje bardzo wolno, pozostaje w stanie płynnym przez długi czas, dzięki wysokiej zawartości fruktozy.
Smak ma delikatny, słodki, lekko kwaskowy, ma opinię najsłodszego wśród miodów.
Z uwagi na łatwo przyswajalne przez organizm cukry proste jest cenną odżywką regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Miód akacjowy zaleca się chorym z lekką postacią cukrzycy (nieinsulinozależną), sugerując zastępowanie nim w diecie cukru buraczanego.
Na co działa miód akacjowy:
- zalecany przy schorzeniach układu pokarmowego: stanach skurczowych, zapalnych żołądka i jelit,
nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego
-wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy
-wspomaga leczenie schorzeń nerek i układu moczowego
-zalecany przy przeziębieniach, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych
-działa uspokajająco, zalecany przy bezsenności
-stosowany w chorobach skóry (zakażenia wywołane przez ropotwórcze drobnoustroje)
Spróbuj:
WŁASNORĘCZNIE PRZYGOTOWANA GRANOLA
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki suszonej moreli
- 1/2 szklanki miodu akacjowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
piekarnik rozgrzej do 175 stopni, orzechy, pestki i płatki wsyp do miski, dodaj miód i delikatnie wymieszaj, następnie wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie i posyp cynamonem. Piecz 20-30 minut, w międzyczasie zamieszaj piekące się orzechy, by równomiernie się zarumieniły.
Upieczone orzechy wyjmij z piekarnika, zostaw do wystudzenia, następnie wymieszaj z suszonymi owocami, przesyp do szczelnego pojemnika.